menu22

Σαλάτα χταπόδι

Εύκολη και απλή μία φανταστική σαλάτα για το τραπέζι σας.








Συνταγή : Δημήτρης Σκαρμούτσος
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 135΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά

  • 1 κιλό χταπόδι, καθαρισμένο
  • αλάτι
  • μεγάλα κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
  • μεγάλα κλωνάρια μαϊντανό
  • μερικά κλωνάρια φρέσκο κόλιανδρο
  • 1 φλ. αγγούρι, ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα μέρη τους, ψιλοκομμένα
  • 1 φρέσκια πιπεριά jalapeno, χωρίς σπόρια και λιωμένη
  • ½ φλ. φρέσκο κόλιανδρο (με το κοτσάνι), κομμένο
  • ½ κ.γ. ρίγανη ξηρή
  • 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σ. μηλόξυδο
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ντομάτα, κομμένη

Εκτέλεση
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαφρά αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε το χταπόδι και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το χταπόδι από το νερό, το μεταφέρουμε σε ένα ρηχό ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Χύνουμε το νερό που χρησιμοποιήσαμε για το χταπόδι.
  • Κόβουμε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια.
  • Σε μια γάστρα ή κατσαρόλα με καπάκι βάζουμε σε στρώση τα κλωνάρια του κόλιανδρου, του μαϊντανού και της ρίγανης και πάνω τους το τεμαχισμένο χταπόδι.
  • Σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε στους 120 °C για 1ώρα και 3/4, μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
  • Όταν το χταπόδι μας είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε ένα ρηχό ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια 1εκ. για να πάρουμε 2 περίπου φλ. κομμένο χταπόδι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτουμε το αγγούρι, το κόκκινο κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το κόλιανδρο, τη ξηρή ρίγανη και τη καυτερή πιπεριά.
  • Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το μηλόξυδο, το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με μία πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
  • Σκεπάζουμε τη σαλάτα με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  • Λίγο πριν σερβίρουμε, προσθέτουμε την κομμένη ντομάτα και ανακατεύουμε.

Πηγή - Dimitris Skarmoutsos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου