ΜΕΝΟΥ

Pages

Ραβανί με αρώματα μαστίχας και λεμονιού

Ένα γλυκό με ρίζες από τη Χίο, που μοσχοβολά βούτυρο, μαστίχα και λεμόνι. Λέγεται ραβανί, αλλά θα σας θυμίζει πολύ το σάμαλι. Μήπως και το σάμαλι, τι είναι; Ένα μαστιχάτο ραβανί δεν είναι; Να το απολαύσετε σκέτο ή παρέα με παγωτό, είναι ένα υπέροχο σιροπιαστό που αγαπά τα παραδοσιακά ελληνικά τραπεζώματα στην ύπαιθρο. Ξέρετε εσείς, Πάσχα μας έρχεται...



Συνταγή : Ιωάννα Σταμούλου
Μερίδες : Για ένα ταψί διαμ. 23 Χ 32εκ.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά 
Για το ραβανί
  • 360 σιμιγδάλι χονδρό
  • 175γρ. βούτυρο LURPAK
  • 6 αβγά μέτρια
  • 220γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 2 λεμόνια και το χυμό από 1
  • 150γρ, αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα
  • 30-40γρ. αμύγδαλα ολόκληρα ξεφλουδισμένα

Για το σιρόπι
  • 500γρ. ζάχαρη
  • 500γρ. νερό
  • το χυμό ενός λεμονιού
  • φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση
Για το ραβανί
  • Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει καλά το μείγμα. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζετε το χτύπημα για 1 λεπτό ακόμη.
  • Προσθέτετε σταδιακά το σιμιγδάλι, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Χτυπάτε για λίγο ακόμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνετε το ταψί σας και ρίχνετε μέσα το γλυκό. Καρφώνετε σε πλάγια παράταξη αμύγδαλα σε απόσταση 5 δάχτυλα το ένα από το άλλο, έτσι ώστε όταν θα κόψετε μετά το γλυκό σε ρόμβους να πέφτουν στο κέντρο τους.
  • Ψήνετε στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου, μέχρι δηλαδή να ροδίσει η επιφάνειά του. Για να βεβαιωθείτε, βυθίστε τη λάμα ενός μαχαιριού, πρέπει να βγαίνει καθαρή.

Ετοιμάζετε το σιρόπι
  • Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό και τη φλούδα λεμονιού για 5-6 λεπτά. Αφαιρείτε τη φλούδα. Χαράζετε το γλυκό σε ρόμβους και το περιχύνετε ζεστό με ζεστό σιρόπι κρατώντας μια μικρή ποσότητα σιροπιού.
  • Όταν απορροφήσει το γλυκό το σιρόπι του, το ξαναβάζετε στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμα, για να καραμελώσει η επιφάνεια του.
  • To βγάζετε από το φούρνο και το περιχύνετε με το σιρόπι που κρατήσατε. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς και μόνο τότε σερβίρετε.

Πηγή - Sweetly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου