ΜΕΝΟΥ

Pages

Πεσκανδρίτσα με μαυρομάτικα φασόλια και προσούτο

Μία ιδιαίτερη συνταγή που σίγουρα θα σας ξετρελάνει.











Συνταγή : Γιάννης Λουκάκος.
Μερίδες : Για 4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Περίπου 1 ώρα.
Βαθμός Δυσκολίας : Μέτρια.


Υλικά

Για την πεσκανδρίτσα
  • 800 γρ. πεσκανδρίτσα φιλέτο (4 τμχ.)
  • 4 φέτες προσούτο
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τα μαυρομάτικα
  • 60 γρ. λουκάνικο chorizo, κομμένο μπρουνουάζ
  • 30 γρ. καρότο, κομμένο μπρουνουάζ
  • 30 γρ. πράσο, κομμένο μπρουνουάζ
  • 30 γρ. σελινόριζα, κομμένη μπρουνουάζ
  • 400 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτα
  • 200 γρ. ζωμό κοτόπουλο
  • 150 γρ. φασολάκια γαλλικά, βρασμένα και κομμένα
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Εκτέλεση

Για την πεσκανδρίτσα
  • Αλατίζουμε τα φιλέτα της πεσκανδρίτσας και από τις 2 πλευρές.
  • Τυλίγουμε το κάθε φιλέτο πεσκανδρίτσας με μια φέτα προσούτο.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε το ψάρι και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  • Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, μέχρι να ψηθούν τα φιλέτα αλλά να παραμείνουν ζουμερά. 

Για τα μαυρομάτικα
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το λουκάνικο, το καρότο, το πράσο και τη σελινόριζα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε τα μαυρομάτικα, τη σάλτσα ντομάτα, τον ζωμό και τα φασολάκια. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
  • Αλατίζουμε, προσθέτουμε τα βότανα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και ομογενοποιούμε.


Για το ποτό που ταιριάζει στο πιάτο

  • Το πιάτο αυτό συνδυάζει διαφορετικές εντάσεις και υφές. Η πεσκανδρίτσα είναι ένα ψάρι με γευστική φινέτσα, που συνήθως συνοδεύεται από λευκά κρασιά μέσου βάρους, με ικανοποιητική οξύτητα και ήπια αρώματα. Σ' αυτό το πολύπλοκο πιάτο όμως, η πρότασή μας είναι είτε ένα ελαφρύ, κόκκινο και φρουτώδες κρασί από την ποικιλία Αγιωργίτικο, είτε ένα ελληνικό, βαρελάτο Chardonnay.

Πηγή - Γιάννης Λουκάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου