ΜΕΝΟΥ

Pages

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι σε φέτες

 
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Ιωάννα Σταμούλου
Μερίδες : Για 2 - 3 μικρά βάζα.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬

Η μαμά του έφτιαχνε ρολό μόνο τη φλούδα του. Διάλεγε χοντρόφλουδα πορτοκάλια κι αφού τρώγαμε τη σάρκα του, φύλαγε τις φλούδες στο ψυγείο. Τη θυμάμαι να παλεύει με τις ώρες.

Μια με τρίφτες, μια με οδοντογλυφίδες, κάποιες άλλες φορές με σακοράφες και χοντρό νήμα για να περνάει ένα ένα τα ρολά και να φτιάχνει μαζί τους ολόκληρα κολιέ. Να με συγχωρέσεις μαμά, αλλά έχω καλύτερο τρόπο για το γλυκό πορτοκάλι. Το φτιάχνω με τη σάρκα και φλούδα μαζί. Δεν κάνω διακρίσεις. Ούτε ξύνω, ούτε ράβω. Απλώς κόβω τα πορτοκάλια στη μέση και μετά σε ροδέλες. Και γίνεται υπέροχο! Ταιριάζει τόσο με γιαούρτι, παγωτό, κρέμες. Και πόσο γρήγορα φτιάχνεται... Πανεύκολο, οικονομικό και τόσο νόστιμο σου λέω!

Υλικά
  • 1 κιλό πορτοκάλια λεπτόφλουδα χωρίς κουκούτσια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 αστεράκια αστεροειδή γλυκάνισο
  • Χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση
  • Κόβετε τα πορτοκάλια κάθετα στη μέση. Αφαιρείτε την πάνω και την κάτω άκρη από κάθε ημισφαίριο και στη συνέχεια κόβετε τα πορτοκάλια σε ροδέλες πάχους μισού εκατοστού.
  • Για να ξεπικρίσουν οι φλούδες τις νεροβράζετε με άφθονο νερό για 5 λεπτά και πετάτε το νερό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 2 φορές ακόμα. Τα πορτοκάλια τα ρίχνετε σε κρύο νερό κάθε φορά.
  • Μετά το τελευταίο νερόβρασμα, στραγγίζετε τα πορτοκάλια και τα αφήνετε σε σουρωτήρι. Βάζετε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με 500ml νερό. Ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και αφήνετε το σιρόπι να βράσει 5 λεπτά. Ρίχνετε τότε μέσα τα στραγγισμένα πορτοκάλια μαζί με τον αστεροειδή γλυκάνισο και μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το γλυκό μέχρι να μαλακώσουν τα πορτοκάλια και να δέσει κάπως το σιρόπι.
  • Σβήνετε τη φωτιά κι αφήνετε το γλυκό να κρυώσει εκτός φωτιάς. Το αφήνετε να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα γιατί ίσως βγάλει υγρά. Ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και δίνετε μερικές βράσεις στο γλυκό να δέσει το σιρόπι του. Προς το τέλος προσθέτετε και το χυμό του λεμονιού. Για να βεβαιωθείτε πως το σιρόπι σας είναι εντάξει, θα στάξετε μερικές σταγόνες μέσα σε ποτήρι με παγωμένο νερό. Θα πρέπει να γίνονται μπαλίτσες και να μην διαλύεται αμέσως.
  • Μεταφέρετε το γλυκό καυτό σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα. Βιδώνετε το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζετε. Αφήνετε να κρυώσει εντελώς το γλυκό πριν γυρίσετε τα βάζα από την καλή. Όταν ανοίξετε το βάζο διατηρείτε το γλυκό στο ψυγείο.

Πηγή - Sweetly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου