ΜΕΝΟΥ

Pages

Τοστ με φιλέτο κοτόπουλου, γραβιέρα και μυρωδικά


¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Συνταγή : Νένα Ιαμυρνόγλου
Μερίδες : Για 2-4 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 10΄, Μαγείρεμα 10΄, Ψήσιμο 4΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬

Η Νένα Ισμυρνόγλου τα τοστ της τα φτιάχνει με πίτες για σουβλάκι. Και δεν παί-ζο-νται!

Υλικά

Για το κοτόπουλο
  • 1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου
  • 5 κόκκοι πιπέρι
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, στο οποίο έχουμε καρφώσει 3 γαρίφαλα
  • αλάτι

Για τις πίτες

  • 4 πίτες για σουβλάκι, κομμένες στη μέση
  • τα φύλλα από 1/3 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα
  • 1 σκελίδα σκόρδου (1 κουτ. γλυκού πολτός ψητού σκόρδου)
  • 2 κουτ. γλυκού ξερό σχοινόπρασο ή ξερό εστραγκόν (το πρώτο το βρίσκουμε σε καλά μπαχαράδικα, το δεύτερο πωλείται και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μπορούμε φυσικά να το αντικαταστήσουμε με άλλο ξερο μυρωδικό της αρεσκείας μας)
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη (προτιμότερο φρεσκοτριμμένο)
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 150 γρ. γραβιέρα, σε λεπτές φέτες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Κοτόπουλο
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το κοτόπουλο με 4 φλιτζ. τσαγιού νερό, το πιπέρι, το κρεμμύδι με τα καρφωμένα γαρίφαλα και λίγο αλάτι, σε μέτρια φωτιά, για 10-15 λεπτά ή μέχρι να γίνει. 
  • Το στραγγίζουμε, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1/2 εκ. 
  • Το ζουμί το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε μιαν επόμενη φορά για να φτιάξουμε μια σάλτσα ή ένα πιλάφι.

Πίτες
  • Ζεσταίνουμε την τοστιέρα. Χτυπάμε στο μούλτι το σκόρδο (ή τον πελτέ σκόρδου) με το μισό ελαιόλαδο (2 κουταλιές) και το μαϊντανό. Αν δεν γυρίζουν τα μαχαίρια της συσκευής προσθέτουμε λίγο λάδι επιπλέον (μπορούμε να το σουρώσουμε μετά) και «σπρώχνουμε» τα υλικά από τα τοιχώματα προς τα μαχαίρια. Προσθέτουμε τα καρύδια και χτυπάμε καλά, μέχρι να προκύψει ένα ενιαίο, πηχτό μείγμα.
  • Στις μισές πίτες (στα «μισοφέγγαρα» δηλαδή) απλώνουμε το μείγμα του μούλτι. Μοιράζουμε και τις φέτες κοτόπουλου, αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε με τη γραβιέρα. Τις υπόλοιπες πίτες τις αλείφουμε με το υπόλοιπο λάδι (2 κουταλιές) και τις πασπαλίζουμε με το ξερό μυρωδικό της επιλογή μας. 
  • Με αυτές σκεπάζουμε τα σάντουιτς. Τα βάζουμε προσεχτικά στην τοστιέρα και τα ψήνουμε για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να λιώσει το τυρί.

Συμβουλές

  • Μπορούμε να ετοιμάσουμε τις πίτες-τοστ με περισσεύματα από ψαχνό μαγειρεμένου ή ψητού ή βραστού κοτόπουλου, κομμένο σε λεπτές φέτες.
  • Αντί για το καρυδοπέστο που χρησιμοποιούμε στη συνταγή, μπορούμε να βάλουμε πελτέ αναμεμειγμένο με λίγο, θυμάρι και αλατοπίπερο.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου