¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Κώστας Χιώτης
Μερίδες : Για 4-6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 30΄, Αναμονή 12 ώρες (για το μούλιασμα των οσπρίων), Μαγείρεμα 1 ώρα & 40΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Δοκιμάζοντας συμφωνήσαμε ότι ίσως είναι τα νοστιμότερα ρεβίθια που έχουμε δοκιμάσει.
Συστατικά
- 1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια (περίπου 3-4 εκ.)
- 300 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό για 12 ώρες από το προηγούμενο βράδυ
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 1 πράσο (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο
- 2 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή (ή γλυκιά, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
- Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τις σουπιές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, την ντομάτα, τη ζάχαρη, την πάπρικα, αλατοπίπερο και 1½ λίτρο νερό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
- Προσθέτουμε τα ρεβίθια και τον άνηθο, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά και να χυλώσει το φαγητό.
Στο ποτήρι μας
- Μια καλή ρετσίνα Μεσογείων ή ένα Ασύρτικο βαρελάτο.
Πηγή - www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου