ΜΕΝΟΥ

Pages

H Γαριδομακαρονάδα του καλοκαιριού

Η γαρίδα δεν χρειάζεται να είναι σε μέγεθος τζάμπο για να δώσει τζάμπο νοστιμιά. Μετά το μπάρμπεκιου, η θαλασσινή μακαρονάδα είναι από μόνη της το πιο κεφάτο πιάτο του καλοκαιριού, αυτό που συνδυάζει όλες τις ορέξεις, το ιώδιο, τη χαλαρή διάθεση της σαγιονάρας και την comfort θαλπωρή του υδατάνθρακα.






Συνταγή : Ελένη Ψυχούλη.
Μερίδες : Για 5 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος :  ??
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 1 πακέτο λινγκουίνι
  • 1 κιλό γαρίδες
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 πολύ ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη ή 2 συσκευασίες ντοματάκι
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί ή-ακόμα καλύτερα- ούζο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι-πιπέρι
  • 5-6 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • (προαιρετικά μερικές σταγόνες ταμπάσκο ή ½ κ.γ. μπούκοβο)

Εκτέλεση

  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε για μισό λεπτό το σκόρδο, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το ταμπάσκο και το αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και σκεπάζουμε με το καπάκι αλλιώς η σάλτσα θα πιτσιλίσει παντού.
  • Σε 20 περίπου λεπτά, όταν θα έχουν απορροφηθεί τα πολλά υγρά της ντομάτας ρίχνουμε τις γαρίδες, τις σκεπάζουμε με τη σάλτσα και τις μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, ποτέ παραπάνω διαφορετικά θα σφίξουν και θα χάσουν τη νοστιμιά τους.
  • Βράζουμε τα λινγκουίνι, τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε καλά στο τηγάνι με τη σάλτσα και τον μαϊντανό. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tips
  • Όλη τη νοστιμιά σ’αυτή τη μακαρονάδα τη δίνουν τα κεφάλια. Οι περισσότεροι τις προτιμούν καθαρισμένες, οπότε μπορείτε να τις καθαρίσετε ωμές, να μαγειρέψετε τη σάλτσα μαζί με τα κεφάλια που θα αφαιρέσετε τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα, αφήνοντας μερικά για τους μερακλήδες που θα ρουφήξουν τη νοστιμιά τους.
  • Μην μπείτε στον κόπο να την φτιάξετε με ψιλές, κατεψυγμένες και καθαρισμένες γαριδούλες αν θέλετε έντονη γεύση. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε μερικές μαζί με τις υπόλοιπες.
  • Η ελληνική ψιλή γαρίδα που κοστίζει 5 ευρώ το κιλό στη λαϊκή και στην κεντρική αγορά, είναι η καλύτερη.
  • Για ένα τέλειο και οικονομικό αποτέλεσμα, μπορούμε να φτιάξουμε τη μακαρονάδα με μεσαίες γαρίδες και να προσθέσουμε μερικές τζάμπο για το εφέ.
  • Αν τις καθαρίσουμε, αντί να πετάξουμε τα κελύφη και τα κεφάλια, μπορούμε να τα βράσουμε, να τα σουρώσουμε και να βράσουμε τα μακαρόνια στο ζουμί τους.
  • Μαζί με τις γαρίδες, μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά φρέσκα μύδια με τα κελύφη την τελευταία στιγμή που θα είναι έτοιμη η σάλτσα, για περισσότερο χρώμα.
  • Αν μας αρέσει η λίγο γλυκόξινη γεύση που ταιριάζει τόσο με τη ντομάτα, μπορούμε να βάλουμε ημίγλυκο κρασί Samos αντί για ξηρό.
  • Στα μυρωδικά μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε: αντί για μαϊντανό βάζουμε άνηθο, φρέσκο βασιλικό, ξερή ή φρέσκια ρίγανη.
  • Η κυρία Ασημίνα, που φτιάχνει την καλύτερη μακαρονάδα στο Τρίκερι, μου εξομολογήθηκε το ανορθόδοξο, για μένα, μυστικό της νοστιμιάς της, το οποίο, ωστόσο, πετυχαίνει: 2-3 κ.σ. καλό βούτυρο αγελάδος που θα λιώσει τελευταία στιγμή πάνω στα μακαρόνια.
  • Και φυσικά, με την ίδια συνταγή, οι γαρίδες μπορούν να γίνουν καραβίδες ή οποιοδήποτε άλλο φρέσκο όστρακο. Και τα λινγκουίνι, ιδανικά κατά την άποψή μου σε μια θαλασσινή μακαρονάδα, μπορούν να γίνουν οποιοδήποτε ζυμαρικό.

Πηγή - Το Πιρούνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου