ΜΕΝΟΥ

Pages

Τηγανητό ρύζι με γαρίδες

Κινέζικο ρύζι για τους λάτρεις των εξωτικών γεύσεων.








Συνταγή : Χριστόφορος Πέσκιας.
Μερίδες : για 6 άτομα.
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία περίπου 40΄, Αναμονή μερικές ώρες, Μαγείρεμα περίπου 30΄.
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι μακρύκοκκο (κίτρινο, parboiled ή κάποιο κινεζικό που θα βρούμε στα εξειδικευμένα καταστήματα), που βράζουμε μέχρι να γίνει al dente (καλό είναι να το σοτάρουμε σε λίγο λάδι πριν το βράσουμε)
  • 40 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 40 ml σόγια σος
  • 1 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 20 γρ. τζίντζερ, ψιλοτριμμένο
  • 24 μέτριες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες από κεφάλια και κελύφη
  • 200 γρ. καρότα, σε κυβάκια
  • 150 γρ. φύτρες φασολιού (προαιρετικά)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γαρνίρισμα
  • φύλλα φρέσκου κόλιανδρου (ή μαϊντανού) και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, κατά βούληση


Εκτέλεση
  • Μόλις γίνει το ρύζι, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και το μεταφέρουμε στο ψυγείο, ώστε να κρυώσει πολύ καλά.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρασί, τη σόγια σος, το σησαμέλαιο και 2 κουτ. σούπας νερό (ή ζωμό, αν διαθέτουμε).
  • Βάζουμε ένα μεγάλο γουόκ σε δυνατή φωτιά. Αν δεν έχουμε γουόκ, χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια κατσαρόλα χαμηλή και φαρδιά, προτιμότερο αντικολλητικά. Πρέπει να κάψει καλά το σκεύος, σχεδόν να βγάλει καπνό. Τότε ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το καρότο και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε το τζίντζερ και σοτάρουμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύουμε και, πριν καλά-καλά ψηθούν, ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις φύτρες και αμέσως μετά τις γαρίδες, και ανακατεύουμε 1 - 2 φορές. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε 1 - 2 φορές, προσθέτουμε το υγρό μείγμα που έχουμε στο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά από το ρύζι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο λάδι επιπλέον. Προσθέτουμε πιπέρι, όσο κόλιανδρο και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι θέλουμε και σερβίρουμε.

Πηγή - γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου