¤ ¤
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
Συνταγή : Στέλιος Παρλιάρος
Μερίδες : ??.
Απαιτούμενος Χρόνος : ??΄.
Βαθμός Δυσκολίας : ✬✬✬✬✬
Η θερμοκρασία ανεβαίνει, καιρός να δροσιστούμε με ένα Parfait μαστίχας
Συστατικά
- 125 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. νερό
- 5 κρόκους αβγών
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος
- 4 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 5 γρ. μαστίχα σκόνη
Για τη σος
- 200 γρ. κόκκινο κρασί
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 ξυλ. κανέλα
- 2 γαρύφαλλα
Τρόπος παρασκευής
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και την διατηρούμε στο ψυγείο.
- Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους.
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε σιγά-σιγά μέσα στους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Χτυπάμε έως ότου το μείγμα φουσκώσει και ασπρίσει.
- Όταν το μείγμα φουσκώσει και κρυώσει, σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε το μαστιχέλαιο.
- Εάν χρησιμοποιήσουμε μαστίχα τριμμένη, την τρίβουμε στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική και τη ρίχνουμε στο χτυπημένο μείγμα των αυγών μετά το σιρόπι.
- Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού ή ξηρούς καρπούς.
- Ενσωματώνουμε την σαντιγί στην παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά με μία πλαστική κουτάλα.
- Στρώνουμε μεμβράνη σε μακρόστενη φόρμα, έτσι ώστε να εξέχει απ’ όλες τις πλευρές της για να ξεφορμάρουμε ευκολότερα το παρφέ και αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα.
- Το σκεπάζουμε με την περισσευάμενη μεμβράνη και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 ώρες ιδανικά, το λιγότερο για 4 ώρες.
- Ετοιμάζουμε τη σος κρασιού σιγοβράζοντας σε μια κατσαρόλα το κρασί, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το γαρύφαλο για 10 λεπτά.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Η σος κρασιού μπορεί να διατηρηθεί περίπου 1 μήνα.
- Ξεφορμάρουμε το παρφέ, αφαιρούμε τη μεμβράνη, περιχύνουμε με σος κρασιού, αφήνουμε για 3 - 4 λεπτά να μαλακώσει και σερβίρουμε!
Πηγή - chefonair.gr