ΜΕΝΟΥ

Pages

Παπαρουνόσπορος



ʘ ʘ ʘ ʘ ʘ ʘ ʘ ʘ ʘ ʘ ʘ ʘ ʘ

Η Παπάβερ ή Παπαρούνα η Υπνοφόρος (Papaver Somniferum) ή αφιόνι** ή ύπνος ονομάζεται το είδος παπαρούνας από την οποία προέρχονται ο παπαρουνόσπορος, αλλά και το όπιο.

Το μεν όπιο είναι η σκουρόχρωμη και πικρή ουσία που λαμβάνουν οι καλλιεργητές μετά τη χάραξη της κάψας του καρπού, της λεγόμενη «κωδίας» του φυτού. Τα δραστικά συστατικά του οπίου είναι καμιά 25αριά αλκαλοειδή, όπως η μορφίνη (που παράγωγο της είναι η ηρωίνη), η κωδεΐνη, η θηβαΐνη κι η παπαβερίνη, γνωστά για τις αναλγητικές, νηπενθείς, καταπραϋντικές, παραισθησιογόνες κι ευφορικές τους ιδιότητες. Μέσα σε αυτή την κάψα όμως, βρίσκονται και πάρα πολλοί εντυπωσιακά μικροσκοπικοί σπόροι. Οι παπαρουνόσποροι χρησιμοποιούνται ευρέως στην αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, πάνω σε ψωμιά, κουλούρια και μέσα διάφορα γλυκά, όπως το κεντροευρωπαϊκό στρούντελ παπαρουνόσπορου (Mohnstrudel) και το γερμανικό τσιζ κέικ με παπαρουνόσπορο.

Από τον παπαρουνόσπορο παράγεται βρώσιμο έλαιο (μηκωνέλαιο) με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Το παπαρουνόλαδο χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή καλλυντικών, αλλά και στη ζωγραφική γιατί δεν αλλοιώνει τα χρώματα.

Το άρωμα των γκριζογάλαζων ή γκρι ή μαύρων, παπαρουνόσπορων είναι ελαφρά γλυκό, με νότες ξηρών καρπών, που στο στόμα θυμίζουν κυρίως αμύγδαλο, φουντούκι και σουσάμι και έχουν γλυκόπικρη επίγευση. Όταν ψήνονται η γεύση και το άρωμα επιτείνονται. Οι πιο ασπριδεροί σπόροι έχουν πιο ήπια γεύση.


Που χρησιμοποιούνται

Στην Τουρκία, όπου οι παπαρουνόσποροι συμμετέχουν στην παρασκευή του χαλβά, καβουρδίζονται, αλέθονται κι ανακατεύονται με μέλι και ξηρούς καρπούς. Στην Ινδία τους συνδυάζουν με διάφορα άλλα μπαχαρικά για τα κόρμα, τα κάρι και τις σάλτσες τούς. Στη Βεγγάλη χρησιμοποιούνται στα σούχτα (shukta, είδος φαγητού με πικρά χορταρικά) και στο πανάρισμα. Συνηθίζονται στις μαρινάδες και στο ωμό λάχανο. Ταιριάζουν πολύ με τις μελιτζάνες, τα πράσινα φασολάκια, το κουνουπίδι, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τα ζυμαρικά, το ψάρι και το κρέας.

Για να χρησιμοποιήσουμε τους παπαρουνόσπορους χρειάζεται να τους αλέσουμε, πράγμα που δεν είναι εύκολο αν δεν διαθέτεις τον ειδικό μύλο. Η αμέσως επόμενη καλή λύση είναι ο ηλεκτρικός μύλος του καφέ ή το εξάρτημα των ξηρών καρπών στο μίξερ. Αν όμως σκοπεύουμε να τους χρησιμοποιήσουμε σε υγρό περιβάλλον π.χ. σε ποτά ή σε φαγητά, π.χ. για να «πήξουμε» μια σάλτσα, μπορούμε να τους μουλιάσουμε από πριν στο νερό, για αρκετές ώρες και τότε αλέθονται πολύ γρήγορα μαζί με τα υγρά υλικά της παρασκευής μας.

Οι παπαρουνόσποροι συνδυάζονται καλά με το γάλα, το γιαούρτι, το γάλα αμυγδάλου, του φουντουκιού ή της σόγιας, με τη σοκολάτα-ρόφημα ή με τους χυμούς φρούτων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνοι τους ή μαζί με τζίντζερ, καρδάμωμο, φρέσκο δυόσμο, κανέλλα, σε ποτά αλκοολούχα και μη.

Σπόρος Παπαρούνας (Διατροφικά Στοιχεία ανά 100 γραμμάρια)
Θεωρητική ενεργειακή απόδοση         525 kcal
Νερό                                                    5,95 g.

Μακροθρεπτικά Συστατικά
Λίπη                                                    41,56 g.
Κορεσμένα                                          4,517 g.
Μονοακόρεστα                                    5,982 g.
Πολυακόρεστα                                   28,569 g.
Υδατάνθρακες                                   28,13 g.
Πρωτεΐνες                                          21,22 g.


Ιχνοστοιχεία - Μέταλλα
Ασβέστιο        1438 mg.
Σίδηρος          9,76 mg.
Μαγνήσιο        347 mg.
Κάλιο               719 mg.
Νάτριο               26 mg.
Ψευδάργυρος   7,0 mg.
Χαλκός                ~ mg.
Μαγγάνιο      2,285 mg.
Φωσφόρος          ~ mg.


Βιταμίνες - Λιποδιαλυτές
Βιταμίνη A            ~ I.U.
Βιταμίνη D            ~ I.U.
Βιταμίνη E       1,77 mg.
Βιταμίνη K         0,0 mg.


Υδατοδιαλυτές
βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)            0,854 mg.
βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)      0,100 mg.
βιταμίνη Β3 (νιασίνη)              0,896 mg.
βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)      ~ mg.
βιταμίνη Β6                             0,247 mg.
βιταμίνη Β7 (βιοτίνη)                      ~ mg.
βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ)              82 mg.
βιταμίνη Β12 (κυανοκοβαλαμίνη)   ~ mg.
βιταμίνη C                                      ~ mg.


Άλλα
καφεΐνη                                         ~ mg.
θεοβρωμίνη                                  ~ mg.
τέφρα                                               ~ g.


Πηγή - el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου