ΜΕΝΟΥ

Pages

Αγγελική


¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Η Αγγελικη [Angelica SP] είναι ένα γένος με πάρα πολλά είδη (περίπου 60 είδη) από ψηλά αρωματικά φυτό με μεγάλα λευκά συνήθως άνθη που ευδοκιμεί σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο. Φτάνουν σε ύψος πάνω από ένα μέτρο, και μέχρι 3 μέτρα κάποια είδη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Angelica archangelica (Ευρωπαική) Angelica atropurpurea (Αμερικανική) και Angelica polymorpha var. sinensis (Κινεζική). Στη θεραπεία με βότανα σημαντική είναι η Angelica atropurpurea (χαρακτηριστική για το ρόζ και κόκκινο χρώμα στο βλαστό, εξ ού και το όνομα “purpurea”) Μπορείτε να δείτε τα ονόματα από όλα τα σημαντικά είδη στο Wikipedia.

Κάποιες ποικιλίες της αγγελικής θεωρείται ότι είναι ισχυρά βότανα με πλούσιες ιδιότητες. Πρόκειται για βότανο με δυνατό άρωμα που χρησιμοποιείται πέρα από την βοτανοθεραπεία και για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών αλλά και στη ζαχαροπλαστική.

Στην Ελλάδα, θεραπευτικά χρησιμοποιείται κυρίως η αυτοφυής “άγρια αγγελική” [Angelica pubescens] που φυτρώνει δίπλα σε ρυάκια και τη βρίσκουμε σε πολλές περιοχές, ενώ η ήρεμη ποικιλία μπορεί να αναπτυχθεί και σε μεγάλη γλάστρα, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να την καλλιεργήσουμε ακόμη και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας. Πρόκειται για ένα όμορφο πλατύφυλλο θάμνο (ή μικρό δέντρο) που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα ύψος και περίπου το ίδιο σε πλάτος.

Γενικά ψηλώνει στη σκιά ενώ αυτά που μεγαλώνουν με πλήρη ηλιοφάνεια γίνονται πιο μαζεμένα. Και στις δύο περιπτώσεις το φυτό παίρνει μια κατακόρυφη στρογγυλεμένη μορφή με κλαδιά που εκτείνονται ακτινοειδώς γύρω από τον κάθε μίσχο.

Οι μοναδικές ιδιότητές της την έχουν αναδείξει σε «κορυφή των φαρμακευτικών φυτών». Όχι άδικα, καθώς η αρχαγγελική είναι τόσο πολύτιμη όσο και άγνωστη στους πολλούς.

Κάθε ίνα της αρχαγγελικής χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα και τους σπόρους της όταν είναι ώριμοι, αλλά και τα λουλούδια της όταν είναι ανθισμένα. Χρήσιμα μέρη του φυτού είναι οι ρίζες, οι μίσχοι και οι σπόροι.

Τα φύλλα της τα μαζεύουμε το καλοκαίρι και τα ξηραίνουμε για να τα έχουμε όλο τον χρόνο. Η ρίζα, μαζεύεται το φθινόπωρο.

Η αγγελική είναι φυτό αντιφυσητικό, χωνευτικό, σπασμολυτικό και έχει γενικότερα τονωτικές ιδιότητες. Έχει επίσης ιδιότητες αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και διουρητικές. Ρυθμίζει την έμμηνο ρύση και ανακουφίζει από τους πόνους της, Είναι επίσης καθαρτικό των αερίων, διεγερτικό, τονωτικό της πέψης και της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ χρησιμοποιείται και ως καρδιοτονωτικό και ως ευεργετικό στα μάτια.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό σε περιπτώσεις κόπωσης, αναιμίας και πεσμένης διάθεσης. Θεωρείται επίσης σπασμολυτική και χρήσιμη σε περιπτώσεις τυμπανισμού και ημικρανίας αλλά και στους πόνους της περιόδου. Έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε βρογχίτιδες, πλευρίτιδες και κρυολογήματα. Τέλος θεωρείται καταπραϋντική σε περιπτώσεις γαστρικής οξύτητας, κολίτιδας και άσθματος αλλά και καρδιοτονωτική.


Πηγή - phyto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου