ΜΕΝΟΥ

Pages

Κοτόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και λεμόνι


Μία μοναδική κοτόπιτα που θα σας ενθουσιάσει.












Συνταγή : Εφη Γιαλούση
Μερίδες : για 8 άτομα
Απαιτούμενος Χρόνος : Προετοιμασία 25 λεπτά, μαγείρεμα 75 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας : Εύκολη.


Υλικά
  • 800 γρ. κοτόπουλο φιλέτο (από στήθος και μπούτι)
  • 4 κρεμμύδια ξερά μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 1½ λίτρο νερό
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 καρότο μεγάλο, τριμμένο
  • 2 κλωνάρια σέλινο χοντρά, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 4 φύλλα χωριάτικα
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Για την κρέμα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 1 λεμόνι (τον χυμό και το ξύσμα)
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα

Eκτέλεση
  • Σοτάρουμε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια μαζί με 3 κουταλιές ελαιόλαδο ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν και να γλασαριστούν καλά, αλλάζοντας λίγο χρώμα. 
  • Ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε το κοτόπουλο, λίγο πιπέρι και τη δάφνη. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε στην άκρη. Αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει και το κομματιάζουμε με τα χέρια σε μικρές ίνες. 
  • Ζεσταίνουμε σε μέτρια κατσαρόλα τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα. 
  • Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια από τον ζωμό του κοτόπουλου, το λεμόνι και το ξύσμα ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει το μείγμα. 
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αβγά, αλάτι και πιπέρι. 
  • Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε στη κρέμα το κομματιασμένο κοτόπουλο, τα τριμμένα καρότα, το σέλερι, τον μαϊντανό, το κασέρι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε. 
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. 
  • Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε 2 από τα φύλλα, αλειμμένα ένα ένα με λίγο λάδι, φροντίζοντας οι άκρες να εξέχουν από το ταψί. 
  • Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης και σκεπάζουμε με τα άλλα 2 φύλλα, λαδωμένα ανάμεσα.
  •  Κόβουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν και γυρίζουμε προς τα μέσα, για να σφραγίσουμε τη γέμιση. 
  • Περιχύνουμε την επιφάνεια με 1 φλιτζάνι από τον υπόλοιπο ζωμό. 
  • Χαράζουμε την πίτα σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και την ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.

Πηγή - cookbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου