ΜΕΝΟΥ

Pages

10 μυστικά για 100% απόλαυση στο bbq

Το μενού στο bbq μπορεί να είναι υγιεινό, γευστικό και προσεγμένο, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια τελειοποίησης. Διαβάστε όμως, 10 συμβουλές για να «απογειώσετε» το τελικό αποτέλεσμα…






Στο επόμενο bbq που θα προγραμματίσετε, εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας, ακολουθώντας 10 απλές συμβουλές και προσφέροντάς τους παράλληλα, μια ποικιλία προσεγμένων γευστικών επιλογών.

1. Διαλέξτε το σωστό κομμάτι κρέατος
Κάθε είδος και κάθε κομμάτι κρέας δεν έχει την ίδια διατροφική αξία. Διαλέξτε εκείνο με τα λιγότερα λιπαρά, όπως το στήθος του κοτόπουλου αντί για το μπούτι του, ή ένα λουκάνικο γαλοπούλας ή κοτόπουλου, αντί για το χοιρινό ή ρο μοσχαρίσιο. Έτσι, εξοικονομείτε θερμίδες, χωρίς να χάνετε σε γεύση. (Πώς να διαλέξετε κρέας;)

2. Προσέξτε τις μερίδες
Έχετε πολλά πιάτα στο τραπέζι: κρεατικά, συνοδευτικά, σαλάτες και επιδόρπιο, έτσι ώστε το κρέας να μην είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλων. Θυμηθείτε ότι η ποσότητα του κρέατος ή του ψαριού που θα σερβίρετε σε κάθε πιάτο δεν πρέπει να ξεπερνάει το μέγεθος της παλάμης σας και με όλα τα υπόλοιπα πιάτα είναι σίγουρο ότι οι καλεσμένοι σας δε θα φύγουν πεινασμένοι.


  
3. Ψήστε προσεκτικά 
Κάθε κρέας έχει τη δική του θερμοκρασία ψησίματος: αν προτιμήσετε να ψήσετε μπιφτέκια, να θυμάστε ότι ο κιμάς (χοίρινος ή μοσχαρίσιος) θεωρείται ψημένος όταν η εσωτερική του θερμοκρασία φτάσει τους 71 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα ακεραία κομμάτια κρέατος, όπως οι μπριζόλες και τα παϊδάκια, θεωρούνται ψημένα στους 62 βαθμούς Κελσίου. Χρησιμοποιήστε ένα ψηφιακό θερμόμετρο για να διασφαλίσετε τη σωστή θερμοκρασία και μην αρκεστείτε στις δικές σας αισθήσεις.

4. Ψάρι
Το ψάρι είναι πάντα μια πολύ καλή επιλογή για να ψήσετε στα κάρβουνα. Με εσωτερική θερμοκρασία στους 62 βαθμούς Κελσίου, το ψάρι θα διατηρήσει όλα τα θρεπτικά του συστατικά – κυρίως τα Ω3 λιπαρά που βοηθούν στην καταπολέμηση της χοληστερίνης και της καρδιοπάθειας. Αν επιλέξετε θαλασσινά, θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα όταν το κέλυφός τους ανοίξει.

5. Ψήστε κάτι άλλο!
Καταπλήξτε τους καλεσμένους σας, ψήνοντας μία φριτάτα, μία κεσαντίγια ή απλά μία πίτσα. Ρίξτε το ζυμάρι της πίτσας στα κάρβουνα, κόψτε πάνω του φρέσκα λαχανικά και κομματάκια τριμμένο τυρί και περιμένετε μέχρι η ζύμη να είναι τραγανή και το τυρί να λιώνει.



6. Επιλέξτε τη σωστή μαρινάδα 
Οι μαρινάδες είναι γευστικές, αλλά συχνά πολυθερμιδικές και ιδιαίτερα αλατισμένες. Προτιμήστε να φτιάξετε μια μαρινάδα με βάση το χυμό του λεμονιού, τη μελάσα, τη σόγια ή ακόμα και τον ζωμό του κοτόπουλου αντί για λάδι. Αν θέλετε να έχει μια πιο κρεμώδη υφή, χρησιμοποιήστε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

7. Ψήστε λαχανικά
Ρίξτε λαχανικά της εποχής ή και σπαράγγια, μελιτζάνες, μανιτάρια στη σχάρα, προσθέστε ελαιόλαδο, λίγα φρέσκα μυρωδικά και αφήστε τα εκεί μέχρι να μαλακώσουν.

8. Προσοχή στα πουλερικά
Όλοι γνωρίζουμε πια ότι τα πουλερικά πρέπει να ψήνονται ΠΑΝΤΑ πολύ καλά. Το κοτόπουλο στα κάρβουνα γίνεται υπέροχο και λαχταριστό. Αν χρησιμοποιήσετε κομμάτια με κόκαλο, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχουν ψηθεί πολύ καλά, ακόμα και το κρέας που ακουμπά στο κόκαλο, ενώ για λιγότερες θερμίδες φροντίστε απλά να αφαιρέσετε την τραγανή πετσούλα μόλις το ψήσετε. Μην βγάλετε την πέτσα πριν το ρίξετε στα κάρβουνα γιατί κάτι τέτοιο θα «στεγνώσει» το κρέας. Η εσωτερική θερμοκρασία ενός καλοψημένου κοτόπουλου είναι 74 βαθμοί Κελσίου.



9. Και μην ξεχνάτε τις πατάτες 
Οι πατάτες στο αλουμινόχαρτο είναι μια εξαιρετική επιλογή για να συνοδεύσετε τα κρεατικά στη σχάρα. Κόψτε μερικές πατάτες, αφήνοντας τη φλούδα επάνω, ρίξτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μερικά φρέσκα μυρωδικά και λίγο αλάτι και βάλτε τις μέσα σε αλουμινόχαρτο και πάνω στη σχάρα έως ότου να είναι μαλακές στο εσωτερικό και τραγανές στο εξωτερικό τους.

10. …αλλά, αγνοήστε τα τσιπς (πατάτας)
Αν σας αρέσει η τραγανή αίσθηση των τσιπς και δεν θέλετε να την αφαιρέσετε από την απόλαυση ενός bbq, τότε φροντίστε να αντικαταστήσετε την πατάτα με άλλα λαχανικά, όπως γλυκοπατάτα ή λάχανο! Πλύνετε, κόψτε και στεγνώστε τα φύλλα του λάχανου, προσθέστε λάδι, αλάτι και πιπέρι και ψήστε τα στη σχάρα μέχρι να είναι τραγανά.

Πηγή - click@Life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου